Open Monumentendag 2019

Foto: Ingrid Bertens Foto: Ingrid Bertens

Zaterdag 14 en zondag 15 sept. In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag! Het thema van 2019 is Plekken van plezier: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? Dit weekend zetten honderden locaties letterlijk hun deuren open tijdens Open Monumentendag. Ook bij het Zuid-Hollands Landschap is van alles te beleven!

Foto: Ingrid Bertens Foto: Ingrid Bertens

Praktische info

Locatie

Diverse locaties

Open Monumentendag is veel meer dan alleen het bekijken van monumenten. Het is belangrijk dat iedereen de monumenten kan beléven. Daarom worden er bij elke locatie speciale activiteiten georganiseerd op en rond de monumemten. 

Boezemmolen No. 6 in Haastrecht

De molen is op zaterdag 14 september van 10.00 tot 16.00 uur geopend voor bezoek en op zondag 15 september van 12.00 tot 16.00 uur. 

Deze grote, ronde, stenen molen werd in 1874 gebouwd ter vervanging van een verbrande achtkante molen (die al eerder een wipmolen na brand had vervangen). De roeden van deze molen zijn de langste ooit in Nederland gerealiseerd en het is daardoor de molen met de grootste 'vlucht' van Nederland; bijna 30 meter. Ook de flesvormig gemetselde romp maakt hem bijzonder. De molenaars vertellen u graag over hun vak. Meer informatie over de molen, vindt u hier

Geniet daarnaast van een wandeling door het prachtige natuurgebied de Hooge Boezem.

Locatie:

Boezemmolen nr. 6
Oost-Vlisterdijk 1
2851 ET Haastrecht

Bekijk in Google Maps 

Eendenkooi in Ameide 

Het Zuid-Hollands Landschap verzorgt zes eendenkooien in Zuid-Holland. Op zaterdag 14 september kun je tussen 09.00 en 16.00 uur een bezoek brengen aan De Zouwekooi bij Ameide.

Maak kennis met het werk van een kooiker en het onderhoud van de kooi. Neem een kijkje in de eendenkooi met zijn vangpijpen, rietschermen en omringende kooibos. 

Locatie:

Eendenkooi De Zouwe
Zouwendijk
Ameide

Bekijk in Google Maps

Buitenplaats Berbice

Geopend op zaterdag 14 september, van 10:00 tot 17:00 uur.

U bent van harte welkom om een mooie wandeling te maken op de buitenplaats en er zijn rondleidingen. Bij de oranjerie in de rozentuin kunt u koffie, thee, gebak en rozen adoptie certificaten kopen. Het huis en de portierswoning zijn niet toegankelijk en worden privé bewoond. In 2015 werd dankzij fondsen en sponsoren de 19e eeuwse portierswoning gerestaureerd. Het dak en de gehele buitenkant van het hoofdhuis werd in ere hersteld.

Meer info www.buitenplaatsberbice.nl

Locatie:

Buitenplaats Beresteijn
Leidseweg 191
2253 AD Voorschoten

Bekijk in Google Maps

Praktische info

Parkeren

Ga goed voorbereid op pad en kijk vooraf waar parkeren mogelijk is. Sommige locaties hebben geen eigen parkeergelegenheid of liggen verder van de parkeergelegenheid af.

Leuk voor kids

Op deze dag organiseren veel locaties juist kinderactiviteiten om ze zo kennis te laten maken met cultuurhistorie. 

Bijzonderheden

Grijp uw kans en bezoek tijdens Open Monumentendag een van de locaties, die normaal gesproken (bijna) niet toegankelijk is voor publiek.

Ook interessant

Het hele jaar te reserveren
Boek een duinhuisje
Vakantiehuis
Oostvoorne
Sfeerwandeling
Den Haag
Kampeerterrein
Oostvoorne
unknown version